Sposób przygotowania:
Szarlotka sypana ( z kaszą manną )
Sypkie składniki , czyli mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia, mieszamy ze sobą starannie. Jabłka myjemy , obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Polecam jabłka które łatwo się rozgotowuję, np. papierówki, ale w zasadzie każde jabłka się nadadzą.Średnią tortownicę smarujemy tłuszczem. Posypujemy bułka tartą lub kaszą manną. Układamy na tym warstwy : mieszanina sypkich składników/jabłka/sypkie składniki/jabłka/sypkie składniki. Jeśli lubimy cynamon, warto każdą warstwę jabłek oprószyć cynamonem właśnie. Na wierzch trzemy na tarce zmrożone wcześniej masło-starannie, tak aby ostatnia warstwa sypkich składników nie prześwitywała.Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni około 40 min Mnie najbardziej smakuje na ciepło, ale są zwolennicy jedzenia jej na zimno )
msewka
przejs
Właśnie, ten mały nakład pracy to niewątpliwa zaleta, a smak...jabłka robią swoje :) Pozdrawiam!