Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Szarlotka tarzańska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo lubię takie smaczne jesienne ciasta. Mój mąż, który nie jest wielbicielem słodkości, też nie odmawia. Synek ją uwielbiam.

Szarlotka tarzańska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka tarzańska

 

  • 25 dag margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru+ 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 kg twardych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka tarzańska
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier i zimną margarynę. Siekamy ze sobą składniki, następnie dodajemy żółtka jaj i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części- 2/3 i 1/3. Większą porcją wylepiamy dno i ścianki blaszki i wstawiamy blaszkę do lodówki. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy, wykrawamy z nich gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki. Plasterki jabłek przekładamy do miski, dodajemy cukier i cynamon i mieszamy. Plasterki jabłek układamy ciasto na cieście i dociskamy je. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce jarzynowej na wierzch jabłek. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Proponuję użyć jak najwięcej jabłek, żeby było wyraźnie widać "piętra".
Szarlotka tarzańska
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i siekamy z zimną margaryną.
Szarlotka tarzańska
Jabłka kroimy w cienkie plasterki i mieszamy z cukrem i cynamonem.
Szarlotka tarzańska
Jabłka układamy warstwami na cieście przyciskajac je.
Szarlotka tarzańska
Na wierzch ścieramy pozostałe, zamrożone ciasto.