Sposób przygotowania:
Szarlotka tatrzańska
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy ze schłodzoną margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy w proporcji 1/3:2/3. Mniejszą porcję ciasta wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 22×30 cm) i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto na blaszce wkładamy do piekarnika i podpiekamy około 15 minut w temperaturze 160 stopni. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne. Następnie owoce szatkujemy w cienkie plasterki. Jabłka oprószamy cukrem pudrem i cynamonem. Mieszamy. Na podpieczone ciasto wykładamy delikatnie jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Ciasto pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.