Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Szarlotka tatrzańska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pracochłonne ciasto, jednak bardzo smaczne i efektowne. Listkowane wnętrze z jabłek wygląda elegancko.

Szarlotka tatrzańska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka tatrzańska

 

  • Ciasto kruche:
  • mąka krupczatka - 500g,
  • margaryna - 250g,
  • cukier puder - 90g (użyłam kryształu, bo zabrakło mi pudru i też było dobrze, choć z pudrem pewnie lepsze),
  • żółtka - 2,
  • śmietana 30% - 2 łyżki,
  • soda - 2 łyżeczki,
  • Nadzienie jabłkowe:
  • jabłka winne (w przepisie szara reneta) - 3kg, waga przed obraniem,
  • puder - 3 łyżki (dałam 4 łyżki kryształu) - można dać więcej, jeżeli jabłka są mocno kwaśne,
  • cynamon - 2 łyżeczki,
  • cukier waniliowy - 8g,
  • kardamon - 1 łyżeczka (pominęłam);
  • bułka tarta - 2 łyżki,
  • papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Szarlotka tatrzańska
Najlepiej, aby tłuszcz, jaja i śmietana były wyjęte wprost z lodówki. Margarynę siekamy w kosteczkę i wrzucamy do miski, dodajemy śmietanę oraz jaja. Wsypujemy mąkę, sodę i cukier. Zagniatamy ręką ciasto, aż wszystkie składniki ładnie się połączą tworząc zwartą kulę. Trzecią część ciasta formujemy w duże jajo, wkładamy do woreczka foliowego i chowamy do zamrażalnika. Pozostałe, 2/3 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia, dużą, prostokątną formę (o wym. 20x40cm). Formę z ciastem wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy, myjemy i osuszamy jabłka. Najlepiej pozostawić je w połówkach lub ćwiartkach. Przy pomocy noża kroimy części jabłek na jak najcieńsze plasterki. Pokrojone jabłka przekładamy do dużego naczynia i dodajemy wymieszane: cukry, cynamon i kardamon. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy jabłka, aby przyprawy były mniej więcej równo rozprowadzone. Ciasto w formie dziurkujemy widelcem w wielu miejscach i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach. Następnie wyciągamy ciasto i jeszcze gorące posypujemy bułką tartą. Układamy plasterki jabłek, jeden na drugim. Na wierzch warstwy z jabłkami, sypiemy starte na tarce, zamrożone ciasto. Pieczemy w 160 stopniach przez godzinę i 10 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Szarlotka jest jeszcze smaczniejsza na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Można podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
Szarlotka tatrzańska
jednak bardzo smaczne i efektowne.
Szarlotka tatrzańska
Zagniatamy ręką ciasto
Szarlotka tatrzańska
aż wszystkie składniki ładnie się połączą tworząc zwartą kulę
Szarlotka tatrzańska
2/3 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia