Sposób przygotowania:
Szarlotka tatrzańska
Cukier puder i cukier waniliowy ucieramy z żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy mocno schłodzone masło, śmietanę i utarte żółtka z cukrem. Zagniatamy ciasto,zawijamy w folię i przez godzinę schładzamy w lodówce.
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem delikatnie mieszamy, najlepiej rękami.
Formę o wymiarach 25x40 cm.smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na dno formy wykładamy ¾ ciasta. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Masę jabłkową wykładamy na lekko ostudzony spód. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na masę jabłkową.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut,do uzyskania rumianego koloru.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem delikatnie mieszamy, najlepiej rękami.
Formę o wymiarach 25x40 cm.smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na dno formy wykładamy ¾ ciasta. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Masę jabłkową wykładamy na lekko ostudzony spód. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na masę jabłkową.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut,do uzyskania rumianego koloru.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.