bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Szarlotka tatrzańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Szarlotkę jadłam pierwszy raz będąc na urlopie w Zakopanem, bardzo mi zasmakowała, więc postanowiłam zrobić ja sama.

Szarlotka tatrzańska

Składniki:

Szarlotka tatrzańska

 

  • Ciasto:

 

 

  • 3/4 szklanki cukru pudru

 

  • 3 żółtka

 

 

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • Masa:

 

 

  • 3 łyżki cukru

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • Cukier puder do posypania

 

  • Masło do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka tatrzańska
Cukier puder i cukier waniliowy ucieramy z żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy mocno schłodzone masło, śmietanę i utarte żółtka z cukrem. Zagniatamy ciasto,zawijamy w folię i przez godzinę schładzamy w lodówce.

Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem delikatnie mieszamy, najlepiej rękami.

Formę o wymiarach 25x40 cm.smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na dno formy wykładamy ¾ ciasta. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Masę jabłkową wykładamy na lekko ostudzony spód. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na masę jabłkową.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut,do uzyskania rumianego koloru.

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. 

Tagi:

szarlotka