sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Szarlotka wg sylwioslawa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Możemy posypać cukrem pudrem lub podawać z lodami.

Szarlotka wg sylwioslawa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka wg sylwioslawa

 

  • składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 jajka
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Szarlotka wg sylwioslawa
Jajka rozbijamy, żółtka dodajemy do ciasta, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru. Z żółtek, margaryny, mąki, proszku do pieczenia i cukru pudru zagniatamy ciasto. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Kawałek ciasta wkładamy do zamrażalki, natomiast resztę wykładamy do blachy. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy sok. Dodajemy 4 łyżki cukru i 2 łyżeczki cynamonu, mieszamy i wykładamy na ciasto. Z zamrażarki wyjmujemy resztę ciasta, trzemy na grubych oczkach i posypujemy jabłka. Na wierzchu układamy pianę z białek. Gotowe ciasto pieczemy 50 minut w temp. 190 stopni C. Smacznego
Szarlotka wg sylwioslawa
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto
Szarlotka wg sylwioslawa
Starte, odsączone i wymieszane z cukrem i cynamonem jabłka układamy na cieście
Szarlotka wg sylwioslawa
Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach
Szarlotka wg sylwioslawa
Szarlotkę pieczemy około 50 minut w temp 190 stopni C.