Sposób przygotowania:
Szarlotka z apple curdCiasto kruche:
Do przesianej mąki, dodajemy żółtka, cukier, sól oraz pokrojone masło i zagniatamy wszystko do uzyskania jednolitej całości. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz.
Ciasto wykładamy do formy, spód dziurkujemy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy fasolę, aby je obciążyć. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 20 min., po czym ściągamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min. do chwili kiedy ciasto się zarumieni. Studzimy
Apple curd:
Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w mniejsze części. Wrzucamy do rondelka razem z odrobiną wody i soku cytrynowego i gotujemy do momentu kiedy jabłka się całkowicie rozpadną. Przygotowany mus odstawiamy do ostygnięcia.
W rondelku mieszamy roztrzepane jajka razem z cukrem i gotujemy do chwili kiedy składniki się połączą. Następnie dodajemy masło, sok z cytryn razem z otartą skórką i podgrzewamy do chwili kiedy masło się roztopi.
Na koniec dodajemy wcześniej przygotowany mus z jabłek oraz cynamon i gotujemy do momentu kiedy krem zgęstnieje (ok. 15-25 min), cały czas mieszając. Studzimy.
Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do chwili kiedy cały cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca.
Etap końcowy
Na wystudzone kruche ciasto wykładamy wcześniej przygotowany apple curd oraz ubitą pianę z białek.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez ok. 20 min (do czasu zarumienienia się bezy).
Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i chłodzimy w lodówce przez min. 1 godz.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie).