Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

szarlotka z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna szarlotka , rozpływająca się w ustach

szarlotka z budyniem

Składniki:

szarlotka z budyniem

 

  • ciasto :
  • 2 jaja
  • łyżka smietany
  • 3 szklanki mąki
  • margaryna jedna
  • pół szkl cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • słoiczek dzemu jabłkowego
  • kg jabłek

Sposób przygotowania:

szarlotka z budyniem
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Do mąki dosypujemy proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier, szczyptę soli wbijamy dwa jaja. dodajemy łyżkę śmietany i dodajemy margarynę pokrojoną w kawałki. Następnie nożem siekamy dokładnie naszą margarynę tak aby połączyła się z mąką i innymi składnikami. A następnie zagniatamy nasze ciasto żeby było jednolite. Dzielimy na dwie części. Jedną część wkłądamy do zamrażarki a drugą do lodówki. obieramy jabłka ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki. Gotujemy budyń w 750 ml mleka z instrukcją zgodną na opakowaniu . Wyjmujemy ciasto z lodowki, i rozwałkowujemy je , kładziemy na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podpiekamy z 10 minut nasze ciasto. Na podpieczone ciasto wykładamy słoik dżemu jabłkowego posypujemy delikatnie cynamonem. Na to wykładamy plasterki jabłka. I na jabłka wysypujemy cukier waniliowy i cynamon. Częścią ciasta z zamrażalki trzemy na tarce na grubych oczkach na wierzch na jabłka. Pieczemy przez ok godziny Smacznego