nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Szarlotka z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dość szybka w przygotowaniu szarlotka. Pyszne, lekkie w smaku ciasto. Kruche ciasto, jabłka i delikatny budyń to świetne deserowe połączenie.

Szarlotka z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z budyniem

 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru plus 5 łyżek do budyniu
  • szczypta soli
  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka 2% tłuszczu
  • 4 średnie jabłka

Sposób przygotowania:

Szarlotka z budyniem
Jajka zmiksować mikserem ze szklanką cukru. Dodać zmiksowane z cukrem jajka do przesianej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia i szczypty soli oraz do posiekanej margaryny. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części - mniejszą (około 1/3 całości) i większą (2/3 całej porcji ciasta). Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i przełożyć do zamrażalnika. Większą część ciasta rozwałkować. Średniej wielkości blachę wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć na spód blachy rozwałkowaną większą część ciasta, która będzie stanowiła spód szarlotki. Jabłka obrać ze skórek i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić jabłka na rozwałkowany spód ciasta. Na 750 ml mleka ugotować oba budynie dodając do nich 5 łyżek cukru. Gorący, gotowy budyń zaraz po ugotowaniu wylać na pokrojone i ułożone na cieście jabłka. Wyjąć z zamrażalnika mniejszy kawałek ciasta. Zetrzeć ciasto na tarce, na dużych oczkach, na budyń wylany na jabłka. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 50 minut.
Szarlotka z budyniem
Zagniecione z mąki z dodatkiem proszku do pieczenia i soli,z jajek z cukrami i z margaryny ciasto.
Szarlotka z budyniem
Rozwałkowany i umieszczony w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia spód ciasta.
Szarlotka z budyniem
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone na spód ciasta.
Szarlotka z budyniem
Gorący budyń, zaraz po ugotowaniu wylany na pokrojone jabłka.