SUPERPRZEPIS

Amarantusowa szarlotka z budyniem

  • 1
  • peggi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Amarantusowa szarlotka z budyniem Więcej zdjęć (2)

Szarlotkę lubi chyba każdy. Ta wzbogacona została o aksamitny budyń co przy kruchości amarantusowego ciasta dodaje przyjemności w jedzeniu tego popularnego ciasta.

Składniki:

Amarantusowa szarlotka z budyniem

 

  • Składniki na blachę 25 X 35

 

  • Na ciasto:
  • 500 g mąki amarantusowej prażonej
  • 250 g margaryny
  • 2 jaja
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 3 łyżki śmietany jogurtowej 10%

 

  • Na masę:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 5 twardych jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 800 ml mleka
  • 4-6 łyżek cukru brązowego

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Amarantusowa szarlotka z budyniem
Mąkę, posiekaną margarynę, jaja, cukry, proszek do pieczenia zagniatamy na ciasto. Jeśli mąka będzie zbyt sucha dodajemy śmietanę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki. Budyń gotujemy wg wskazań z opakowania używając mniejszą ilość mleka (u mnie miał być litr mleka użyłam 800 ml). Jeśli jabłka są kwaśne słodzimy troszkę większą ilością cukru (u mnie 6 łyżek cukru zamiast 4). Odstawiamy do przestygnięcia. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. (Ciasto jest wystarczająco tłuste więc nie smarujemy blaszki dodatkową warstwą tłuszczu). Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z budyniem. Budyń z jabłkami wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynówce pozostałą 1/3 ciasta, tak aby równomiernie przykryło warstwę budyniową. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Podajemy posypane cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. 
Amarantusowa szarlotka z budyniem
Etap 1 - Amarantusowa szarlotka z budyniem - po upieczeniu