Sposób przygotowania:
Szarlotka z budyniową pianką
CIASTO : Do miski robota z nożami siekającymi wrzucić wszystkie składniki i połączyć je ze sobą. Potem wyjąć na blat i szybko zagnieść ciasto ( ciasto będzie bardziej luźne niż na typowo kruche ). Podzielić je na dwie części a potem zawinąć w folię spożywczą i jedną część włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki a drugą część do zamrażarki. Potem ciasto z lodówki wyjąć i wylepić nim tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką. ( Jeżeli chcemy aby ciasto było niższe można użyć tortownicy o średnicy troszkę większej ). Ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a potem wystudzić. JABŁKA : Jabłka umyć, obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dodać przyprawę i cukier, wymieszać. PIANKA : Garnek przelać zimną wodą, wlać 1/2 mleka, dodać margarynę i zagotować. W reszcie mleka wymieszać budynie i cukier. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając chwilę budyń gotować. Potem wystudzić. Z białek ubić pianę z odrobiną soli i cukru, Do zimnego budyniu dać trochę piany, rozmieszać a potem dodać resztę piany i połączyć budyń z pianą. Mogą być grudki ale to nie będzie problemem. WYKOŃCZENIE : Na przestudzony spód wyłożyć jabłka, lekko je docisnąć. Na jabłka wyłożyć masę piankową a na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki. ( Ja dodatkowo zrobiłam obręcz z papieru do pieczenia bo część składników wystawała mi ponad tortownicę ). Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciasto 50 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze 10 - 15 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić w formie do całkowitego wystudzenia ( najlepiej na noc ).