Sposób przygotowania:
Szarlotka z jabłkami i ananasem
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dokładnie posiekać z masłem. Następnie dodać cukier puder, spirytus, śmietanę, żółtka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny. W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać kilka łyżek syropu z ananasa, dodać cukier, drobno pokrojone ananasy i gotować aż jabłka się rozgotują. Zdjąć z ognia, dodać cynamon, wymieszać, ostudzić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować. Jedną część włożyć do przygotowanej brytfanny, posypać tartą bułką, wyłożyć mus z jabłek, przykryć drugim ciastem, nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.
Netka
Natala1210