Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Szarlotka z jabłkami i ananasem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szarlotka z jabłkami to ciasto które smakuje o każdej porze roku.

Szarlotka z jabłkami i ananasem

Składniki:

Szarlotka z jabłkami i ananasem

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z jabłkami i ananasem
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dokładnie posiekać z masłem. Następnie dodać cukier puder, spirytus, śmietanę, żółtka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny. W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać kilka łyżek syropu z ananasa, dodać cukier, drobno pokrojone ananasy i gotować aż jabłka się rozgotują. Zdjąć z ognia, dodać cynamon, wymieszać, ostudzić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować. Jedną część włożyć do przygotowanej brytfanny, posypać tartą bułką, wyłożyć mus z jabłek, przykryć drugim ciastem, nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.