2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Szarlotka na zielono

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tradycyjne pyszne ciasto z prażonymi jabłkami,z dodatkiem zielonej bezy,posmakuje każdemu,polecam na różne okazje z filiżanką gorącej herbaty.

Szarlotka na zielono Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka na zielono

 

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1łyzeczka proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 32 g cukier waniliowy
  • 2 łyżki czubate śmietany 18%
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka przyprawy do jabłecznika

 

  • Nadzienie:
  • 1,5 kg winnych jabłek
  • 3 łyżki cukru

 

  • Beza zielona:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 torebki kisielu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Szarlotka na zielono
Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę wsypujemy cukier i cukier waniliowy mieszamy z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto z margaryną żółtkami i śmietaną.Odkroić 1/3 częsć ciasta i wsadzić do zamrażalnika.Resztą wylepić dno metalowej formy do pieczenia o wym 24/40 cm.Posypać przyprawą do jabłecznika Nadzienie: Jabłka oskrobać zetrzeć na tarce jarzynowej wsypać cukier i na wolnym ogniu dusić 15 minut.Masę jabłeczną przestudzić wyłożyć w całości na ciasto. Białka ubić na sztywno z cukrem wsypać kisiel jabłkowy delikatnie wymieszać.Nałozyć bezę na ciasto,wyrównać wierzch.Pokruszyć po wierzchu resztę zmrożonego ciasta.Piec w temp 180*c 45-50 minut. Po wystygnnięciu oprószyc przed podaniem cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną. Smacznego!
Szarlotka na zielono
z podanych składników zagniatamy kruche ciasto
Szarlotka na zielono
jabłka dusimy przestudzone wykładamy na ciasto
Szarlotka na zielono
na jabłkach wykładamy ubita bezę z kisielem jabłkowym
Szarlotka na zielono
na wierzch kruszymy zmrożone ciasto kruche pieczemy