Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Mini - szarlotki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne,kruche,pachnące cynamonem,podane z bitą śmietaną smakują wybornie.Do tego będą się ładnie prezentować na stole.

Mini - szarlotki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mini - szarlotki

 

 

 

  • dodatkowo:
  • masło do posmarowania foremek
  • bułka tarta do posypania foremek
  • cukier puder do oprószenia szarlotek
  • bita śmietana do dekoracji szarlotek

Sposób przygotowania:

Mini - szarlotki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jabłka myjemy,osuszamy,obieramy,usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Następnie odciskamy z nadmiar soku. Foremki na tartaletki o średnicy około 7 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przygotowane ciasto wałkujemy,wylepiamy nim foremki,nakłuwamy widelcem,na ciasto nakładamy porcje jabłek i oprószamy cynamonem (jeżeli jabłka są zbyt kwaśne możemy oprószyć je dodatkowo cukrem kryształem). Pozostałego ciasto wałkujemy,wycinamy paski i układamy kratkę na jabłkach. Szarlotki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni,do zrumienienia.Upieczone studzimy. Szarlotki podajemy oprószone cukrem pudrem i udekorowane bitą śmietaną. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk mini-szarlotek.
Mini - szarlotki
Etapy przygotowania mini szarlotek,przed pieczeniem.