Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 943]

Szarlotka z kukurydzianym wierzchem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 1150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zwykła szarlotka, która dzięki kukurydzianemu wierzchowi - zyskała cudowne połączenie. Jest przeeepyszna, wyjątkowa i kusi niepowtarzalnym aromatem.

Szarlotka z kukurydzianym wierzchem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szarlotka z kukurydzianym wierzchem

Ciasto o średnicy 16 cm:

Dodatkowo:

Wierzch:

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kukurydzianym wierzchem

Jabłka:

Szarlotka z kukurydzianym wierzchem
Zamiast limonki można użyć klasycznej cytryny.

Jabłka należy obrać i pokroić w kostkę - bądź na plasterki.

Następnie owoce wymieszać z sokiem oraz skórką z limonki.

Ciasto:

Szarlotka z kukurydzianym wierzchem
Ciasto nie może być gęste. W razie czego należy dolać odrobinę mleka.

Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną należy połączyć z proszkiem do pieczenia.

Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie ciągle mieszając - stopniowo i na przemian wymieszać z jajkami i mieszanką mąk.
(Masa powinna być lepka i niezbyt gęsta.)

Gotowe ciasto przełożyć do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, a na jego wierzchu umieścić jabłka.

Pierwsze pieczenie:

Szarlotka z kukurydzianym wierzchem
Czas można skrócić o 5 minut.

Szarlotkę piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Wierzch:

Szarlotka z kukurydzianym wierzchem
Cukier powinien się rozpuścić.

Bezpośrednio przed użyciem należy przygotować kukurydziany wierzch.

W garnuszku umieścić margarynę, cukier i śmietanę.

Całość podgrzewać do momentu połączenia się składników, a następnie połączyć z płatkami.

Drugie pieczenie:

Szarlotka z kukurydzianym wierzchem
Ciasto najlepiej kroić po ostudzeniu.

Masę z płatkami należy delikatnie i równomiernie przełożyć na ciasto, a następnie całość podpiec kolejne 15-20 minut.

Tagi:

owoce ciasto