Sposób przygotowania:
Szarlotka z kukurydzianym wierzchemJabłka:
Jabłka należy obrać i pokroić w kostkę - bądź na plasterki.
Następnie owoce wymieszać z sokiem oraz skórką z limonki.
Ciasto:
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną należy połączyć z proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie ciągle mieszając - stopniowo i na przemian wymieszać z jajkami i mieszanką mąk.
(Masa powinna być lepka i niezbyt gęsta.)
Gotowe ciasto przełożyć do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, a na jego wierzchu umieścić jabłka.
Pierwsze pieczenie:
Szarlotkę piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Wierzch:
Bezpośrednio przed użyciem należy przygotować kukurydziany wierzch.
W garnuszku umieścić margarynę, cukier i śmietanę.
Całość podgrzewać do momentu połączenia się składników, a następnie połączyć z płatkami.
Drugie pieczenie:
Masę z płatkami należy delikatnie i równomiernie przełożyć na ciasto, a następnie całość podpiec kolejne 15-20 minut.