.Dominika.

.Dominika.

Szef Kuchni
[Przepisów: 27]

Szarlotka na kruchym cieście.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna szarlotka na jesienne wieczory.

Szarlotka na kruchym cieście.

Składniki:

Szarlotka na kruchym cieście.

 

  • NA CIASTO:
  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 3 jaja
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 nie całe łyżki oleju
  • JABŁKA:
  • 2,5 kg jabłek
  • 1 szkl. cukru
  • odrobina bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym cieście.
Składniki na ciasto oprócz oleju szybko zagnieść dopiero na koniec wyrabiania dodać olej. Odstawić do lodówki. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce następnie wycisnąć sok dodać cukier i bułkę tartą. wymieszać. Ciasto wyjąc z lodówki przekroić na dwa placki i rozwałkować. Na pierwszy placek wyłożyć równo jabłka i przykryć drugim. Piec ok.30 min.