ewe996

ewe996

Kucharz
[Przepisów: 10]

Szarlotka na cieście kruchym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjny jabłkowiec na cieście kruchym z tartymi jabłkami, Coś co każdy lubi i każdy na pewno będzie potrafił sam przygotować :)

Szarlotka na cieście kruchym

Składniki:

Szarlotka na cieście kruchym

 

  • Ciasto:
  • 50 dkg mąki
  • 1 margaryna kasia
  • 2 żółtka + 1 całe jajo
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka na cieście kruchym
Ciasto: Jajka + żółtka rozetrzeć z cukrem. Margarynę z lodówki posiekać nożem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać do tego jajka i zarobić ciasto. Dać do lodówki na minimum pół godziny.

Połowę ciasto rozwałkować i posypać je bułką tartą wyłożyć jabłka starte na tarce i posypać cynamonem.

Na wierzch zetrzeć na tarce resztę kruchego ciasta.

Kiedy mamy mało jabłek można na nie dać budyń śmietankowy. Fajnie się komponuje a na gorąco jest naprawdę wyśmienite.

Po upieczeniu ( ok. 45min. 180 stopni ) posypać cukrem pudrem

Tagi:

szarlotka