WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Sernik z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik pieczony na kruchym cieście z masą serową z dodatkiem pokrojonych drobno brzoskwiń z puszki. Idealne ciasto na każdą okazję.

Sernik z brzoskwiniami  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami

ciasto

  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

masa serowa

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 2 jajka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami

ETAP 1:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść dość szybko jednolite ciasto.

Ciasto schłodzić przez ok. 1-2 godziny w lodówce a następnie podzielić na dwie części. Jedną trochę większą rozwałkować i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i budyniem. Dodać jajka, zmiksować. Dodać ser biały i zmiksować.

Brzoskwinie dobrze odsączyć z zalewy, a następnie pokroić w kostkę. Wrzucić do masy serowej i wymieszać. Masę przelać na spód z ciasta.

Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Ciasto piec ok. godziny w 180 stopniach. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Sernik z brzoskwiniami
Masa serowa w trakcie ucierania mikserem.
Sernik z brzoskwiniami
Zagniecione ciasto przed podzieleniem na 2 części

Tagi:

ciasto sernik