Sposób przygotowania:
Szarlotka z owsianą kruszonką
Płatki owsiane mielimy do uzyskania grubo mielonej mąki. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, mąkę owsianą, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: rozpuszczone masło, ekstrakt i wodę. Mokre składniki wlać do suchych i mieszać do połączenia się. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na to ciasto, wgniatając je palcami w dno i boki. W kilku miejscach ponakłuwać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekać ok. 15 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę: wymieszać razem miękkie masło, cynamon, cukier oraz płatki owsiane. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Wyrównać, posypać kruszonką. Piec kolejne 40 minut, aż kruszonka się zrumieni Płatki łatwo się przypalają więc należy je kontrolować.