haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Szarlotka z rodzynkami -Free From

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedyś piekłam raz, dwa razy w tygodniu, ale w pewnym momencie uświadomiłam sobie, jak bardzo szkodzę sobie i najbliższym, serwując takie ilości cukru, glutenu i laktozy!I tu zaczęła się moja podróż - smaczna, zdrowa i prosta. Przykład? Ta szarlotka!

Szarlotka z rodzynkami -Free From Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Szarlotka z rodzynkami -Free From

 

  • 300 g maki bezglutenowej
  • 150g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1 kg jabłek
  • garść rodzynek
  • 50g masła niesolonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub trzcinowego (demerara)
  • ksylitol do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Szarlotka z rodzynkami -Free From
1. Z mąki, masła, żółtek, miodu, sody i wody szybko zagniotłam ciasto i podzieliłam je na dwie części (jedna nieco większa)

2. Tortownicę wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana olejem wylepiłam ciastem (boki też).

3. Dno po nakłuwałam widelcem i podpiekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4. Jabłka obrałam i pokroiłam w kostkę.

5. Razem z rodzynkami wrzuciłam jabłka na rozpuszczone masło, cukier trzcinowy i cynamon i dusiłam około 15 minut. 

6. masę jabłkowa wyłożyłam na podpieczony spód. 

7. Z pozostałej części ciasta formowałam w palcach nieduże krążki i ułożyłam na wierzch ciasta.

8. Piekłam w temp 180 stopni przez 50 minut.

9. Ksylitol zmieliłam i posypałam ciasto do dekoracji.
Szarlotak z rodzynkami -Free From
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto.
Szarlotak z rodzynkami -Free From
Część ciasta wylepiamy na spód i boki tortownicy.
Szarlotak z rodzynkami -Free From
Jabłka z rodzynkami i cynamonem smażymy na maśle.
Szarlotak z rodzynkami -Free From
W palcach formujemy płaskie packi z ciasta i układamy na wiechu.
Szarlotak z rodzynkami -Free From
Szarlotak z rodzynkami -Free From