CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Ciasto z pianką i porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkie ciasto o konsystencji podobnej do brownie, na nim lekko kwaskowa pianka waniliowa z czarnymi porzeczkami.

Ciasto z pianką i porzeczkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z pianką i porzeczkami

ciasto

masa + porzeczki

Sposób przygotowania:

Ciasto z pianką i porzeczkami
CIASTO.

Do przesianej mąki dodać miękką margarynę i resztę suchych składników. Mleko, śmietanę ( temperatura pokojowa ) i jajko wymieszać łyżką i dodać do mąki. Wszystko dobrze zmiksować na lśniącą masę.

Tortownicę 22 cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, ciasto przelać do tortownicy. Piec około 1 godziny, najpierw w 180 C, potem w 170-175 C. Przestudzić.

Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym, partiami dodawać serek, cały czas miksując. Żelatynę namoczyć w wrzącej wodzie, lekko ostudzić i ciepłą wlewać cienkim strumieniem do masy wciąż ubijając. Na koniec delikatnie wmieszać 1/3 porzeczek.

Schłodzone ciasto posmarować dżemem porzeczkowym, owinąć srebrną folią i wyłożyć masę śmietankową. Na wierzch rozłożyć resztę porzeczek delikatnie dociskając do masy.

Na kilka godzin wstawić do lodówki i zdjąć folię.
Ciasto z pianką i porzeczkami
Ciasto owinąć złożoną srebrną folią i nałożyć masę
Ciasto z pianką i porzeczkami
Słodki czekoladowy spód i lekko kwaskowa góra