Sposób przygotowania:
Szarlotka z kratką
Do dużej miski wrzucamy składniki na kruche ciasto. Zagniatamy wszystko razem , do uzyskania zwartej kuli. Dzielimy ją na dwie części. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Na tarce o grubych oczkach ścieramy jabłka. Przekładamy jabłka do garnka i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Do przestudzonej masy dorzucamy rodzynki i starty cynamon i dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Pierwszą warstwę układamy na blasze o wymiarach 35x28 cm, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypana bułką tartą. Spód podpiekamy przez około 15 minut, do uzyskania złocistego koloru.
Po lekkim przestudzeniu, wykładamy masę jabłkową. Drugą część ciasta kroimy na paseczki o równej grubości i układamy na masę tworząc wzór kratki. Dla uzyskania złocistego koloru możemy posmarować ciasto roztrzepanym białkiem.
Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Na tarce o grubych oczkach ścieramy jabłka. Przekładamy jabłka do garnka i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Do przestudzonej masy dorzucamy rodzynki i starty cynamon i dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Pierwszą warstwę układamy na blasze o wymiarach 35x28 cm, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypana bułką tartą. Spód podpiekamy przez około 15 minut, do uzyskania złocistego koloru.
Po lekkim przestudzeniu, wykładamy masę jabłkową. Drugą część ciasta kroimy na paseczki o równej grubości i układamy na masę tworząc wzór kratki. Dla uzyskania złocistego koloru możemy posmarować ciasto roztrzepanym białkiem.
Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Igraszki Losu
Di bloguje
SylaUla
SylaUla
Bardzo dziękuję :)
CORAL
BozenaMatuszczyk
haniakson
pyszalka