Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Szarlotka z przyprawą piernikową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szarlotka z przyprawą piernikową.

Szarlotka z przyprawą piernikową

Składniki:

Szarlotka z przyprawą piernikową

 

  • ciasto:
  • żółtko
  • 100g margaryny
  • 250g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniem
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyzki mleka

 

  • 1,5kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • cukier do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z przyprawą piernikową
Składniki ciasta szybko zagnieść, zafoliować i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Jabłka obrać, oczyscić i pokroić wkosteczkę. Wrzuć do garnka, dodać cukier podlać kilkoma łyżkami wody, smażyć parę minut mieszając, dodać cynamon i przyprawę, dusić aż jabłka zaczną się rozpadać. Ciastem wylepić tortownicę o śr. 24 cm, posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Piec ok. 50 min. w 180st. C. Posypać cukrem pudrem po upieczeniu.