AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Szarlotka z rabarbarem i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ulubiona szarlotka mojej rodzinki - z dodatkiem budyniu, a tym razem jeszcze z rabarbarem. Wierzch posypany cukrem trzcinowym, nie trzeba więc już posypywać cukrem pudrem.

Szarlotka z rabarbarem i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z rabarbarem i budyniem

 

 

  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 budynie waniliowe + cukier
  • 3 szkl. mleka
  • 5 średnich jabłek
  • ok. 500 g rabarbaru
  • garść cukru trzcinowego do posypania.

Sposób przygotowania:

Szarlotka z rabarbarem i budyniem
KRUCHE CIASTO: Jajka ucieramy z solą i cukrem na puszystą masę. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z margaryną. Dodajemy utarte jajka, zagniatamy ciasto. Około 1/3 ciasta odkładamy do miski i chowamy do zamrażalnika. Pozostałe 2/3 ciasta wałkujemy, wykładamy na dno i boki blaszki 25 x 35 cm ( najpierw smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką ). Blaszkę wstawiamy do lodówki. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka i rabarbar, kroimy na drobno. Owoce wykładamy na ciasto. Na owoce wylewamy gorący budyń ( przygotowany z podanych składników, jeżeli jest bez cukru - dodajemy wg przepisu na opakowaniu ). Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażalnika, następnie cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni C. Najsmaczniejsze jest jeszcze ciepłe lub z dodatkiem bitej śmietany. SMACZNEGO :)
Szarlotka z rabarbarem i budyniem
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z margaryną, jajka ucieramy z cukrem.
Szarlotka z rabarbarem i budyniem
Zagniatamy kruche ciasto, 2/3 wykładamy na dno i boki blaszki; owoce kroimy na drobne kawałeczki.
Szarlotka z rabarbarem i budyniem
Na kruchym cieście wykładamy pokrojone owoce, zalewamy ugotowanym budyniem.
Szarlotka z rabarbarem i budyniem
Całość posypujemy resztą ciasta startą na tarce oraz cukrem trzcinowym. Pieczemy 45-50 min. w temp. 180 st.C.