Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Szarlotka z rabarbarem i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szarlotka z rabarbarem i wiśniami to ciasto które zawsze smakuje.

Szarlotka z rabarbarem i wiśniami

Składniki:

Szarlotka z rabarbarem i wiśniami

 

  • 1 szkl mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 30 dag rabarbaru
  • 30 dag wiśni z syropu
  • 10 dag cukru kryształu

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z rabarbarem i wiśniami
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Gdy rabarbar puści sok osączyć na sicie. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier puder, cukier waniliowy, żółtko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, włożyć do formy i podpiec na jasno złoty kolor. Na podpieczony spód włożyć rabarbar wymieszany z wiśniami osączonymi z syropu, posypać bułką tartą i przykryć drugim rozwałkowanym ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35 minut. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.