Sposób przygotowania:
Szarlotka z rabarbarem i wiśniami
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Gdy rabarbar puści sok osączyć na sicie. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier puder, cukier waniliowy, żółtko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, włożyć do formy i podpiec na jasno złoty kolor. Na podpieczony spód włożyć rabarbar wymieszany z wiśniami osączonymi z syropu, posypać bułką tartą i przykryć drugim rozwałkowanym ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35 minut. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.