Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Szarlotka z żubrówką w słoiku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Wariacja na temat tradycyjnej szarlotki, fantazyjnie podana w eleganckim słoiku a w smaku lekko anyżkowa z aromatem trawy żubrowej.

Szarlotka z żubrówką w słoiku

Składniki:

Szarlotka z żubrówką w słoiku

 

  • 200g kruchych ciastek
  • 500g jabłek
  • 4 łyżki cukry
  • łyżka masła
  • łyżka miodu
  • 100ml żubrówki
  • gwiazdka anyżu
  • bezy
  • ....KRUSZONKA
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Szarlotka z żubrówką w słoiku
Z masła, mąki i cukru pudru zagnieć kruszonkę po czym upiecz ją na złoty kolor. Jabłka obierz, wydryluj i pokrój w kostkę, w garnku roztop masło i miód, dodaj anyż i jabłka po 20 min dolej żubrówkę i gotuj do momentu aż jabłka się rozpadną, całość dopraw cukrem i ostudź. Na dno słoika wsyp pokruszone ciastka, warstwę smażonych jabłek, a wierzch posyp kruszonką i kruszonymi bezami.