Sposób przygotowania:
Szarlotka z żurawiną i orzechami pekan.
Zagnieść ciasto z żółtek,1/2 szklanki cukru,mąki,proszku do pieczenia i margaryny.Podzielić na 3 części i 2 z nich zamrozić. Trzecią częścią wylepić wyłożoną papierem do pieczenia dużą prostokątną blaszkę (nie trzeba smarować blachy ani posypywać bułką tartą-jeśli użyjemy papieru do pieczenia).Jabłka mieszamy z suszoną żurawiną i orzechami pekan i smarujemy nimi ciasto.Ścieramy na grubej tarce jedną część zamrożonego ciasta bezpośrednio na jabłka.Z białek ubijamy ze szczyptą soli sztywną pianę, następnie dalej ubijając dodajemy powoli cukier (1 szklankę) i na koniec wsypujemy kisiel żurawinowy (proszek).Wymieszaną pianę żurawinową nakładamy na starte ciasto i ścieramy na tarce ostatnią część mrożonego ciasta.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy 55 minut.
luna
elzbieta8960
kinga
wioletta_koziel
Pyza
msewka
Pyzuniu, może źle nazwałam.To papierówki prażone z cukrem i przechowywane w słoiczkach.To taki gęsty mus jabłkowy.Wiesz o co chodzi?
Sarenka
msewka
Sarenko, to lepiej wpadaj na szarlotkę.Orzeszki super kruchutkie po upieczeniu.
Sarenka
;]
teresa.rembiesa
Córka specjalnie przyjechała po jakieś przepisy inne aby zaskoczyć w pracy czymś nowym i myślę że się jej to uda.5
Doro
anullka7
iwi69
Natala1210
Alita
Alita
msewka
Niezmiernie się cieszę,że smakowało.