Sposób przygotowania:
Szarlotkowy przekładaniec z dodt. śliwki
1.Herbaty zalać szklanka wrzątku,zaparzyć przez 5 minut. Torebki wyjąć a włożyć śliwki. Przykryć i pozostawić je na około pół godziny. Po tym czasie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.2.Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto rozwinąć i pucharkiem w którym będziemy serwować deser wyciąć 6 kółek ( u mnie początkowo było 8 ale córcie bo upieczeniu dwa mi porwały i dlatego zrobiłam 3 pucharki zamiast 4:)). Kółka ułożyć na blachę wyłożoną papierem. Żółtko roztrzepać widelcem i obficie posmarować nim kółka z ciasta. Piec przez 10 minut. Wyjąć,ostudzić.3.Jabłka umyć,osuszyć i obrać ze skórki. Podzielić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Następnie pokroić je w dużą kostkę. Przełożyć do garnka,wsypać cukier waniliowy i wlać początkowo 1/2 szklanki wody. Przykryć i dusić. Gdy większość wody odparuje a jabłuszka nie będę jeszcze zupełnie miękkie wlać resztę wody i dokończyć duszenie jabłek. Gdy ponownie większość wody wyparuje dodać pokrojone śliwki i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia i tłuczkiem do ziemniaków delikatnie potraktować owoce aby je rozdrobnić. Dodać łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszać. Następnie dodać łyżkę cynamonu i jeszcze raz wymieszać. Na koniec wsypać łyżkę galaretki cytrynowej i po raz ostatni dokładnie wymieszać.4.Na dno pucharka ułożyć jeden krążek ciasta. Na ciasto położyć około 2 łyżki masy jabłkowej a następnie przykryć drugim krążkiem ciasta. Na wierzchu położyć około 1,5 łyżki jabłek. Odstawić do ostygnięcia. Resztę galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić na 5 minut. następnie wlać po około 12 łyżek galaretki do pucharka. Wystudzić i odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.5.Nożem zrobić wiórki z czekolady i przed podaniem posypać deser po wierzchu i włożyć 1 koci języczek (można udekorować bitą śmietaną). Smacznego!