monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Szarlotkowy przekładaniec z dodt. śliwki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny deser szarlotkowy,bo tak mi się chciało czegoś z jabłkiem:)

Szarlotkowy przekładaniec z dodt. śliwki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotkowy przekładaniec z dodt. śliwki

 

  • 2 torebki herbaty earl grey
  • 1 szklanka wrzątku
  • 10 suszonych śliwek
  • gotowe ciasto francuskie
  • 1 żółtko
  • 3 jabłka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 300 ml gorącej przegotowanej wody
  • 4 kostki białej czekolady
  • 3 kocie języczki czekoladowe
  • Składniki nan 3 pucharki

Sposób przygotowania:

Szarlotkowy przekładaniec z dodt. śliwki
1.Herbaty zalać szklanka wrzątku,zaparzyć przez 5 minut. Torebki wyjąć a włożyć śliwki. Przykryć i pozostawić je na około pół godziny. Po tym czasie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.2.Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto rozwinąć i pucharkiem w którym będziemy serwować deser wyciąć 6 kółek ( u mnie początkowo było 8 ale córcie bo upieczeniu dwa mi porwały i dlatego zrobiłam 3 pucharki zamiast 4:)). Kółka ułożyć na blachę wyłożoną papierem. Żółtko roztrzepać widelcem i obficie posmarować nim kółka z ciasta. Piec przez 10 minut. Wyjąć,ostudzić.3.Jabłka umyć,osuszyć i obrać ze skórki. Podzielić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Następnie pokroić je w dużą kostkę. Przełożyć do garnka,wsypać cukier waniliowy i wlać początkowo 1/2 szklanki wody. Przykryć i dusić. Gdy większość wody odparuje a jabłuszka nie będę jeszcze zupełnie miękkie wlać resztę wody i dokończyć duszenie jabłek. Gdy ponownie większość wody wyparuje dodać pokrojone śliwki i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia i tłuczkiem do ziemniaków delikatnie potraktować owoce aby je rozdrobnić. Dodać łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszać. Następnie dodać łyżkę cynamonu i jeszcze raz wymieszać. Na koniec wsypać łyżkę galaretki cytrynowej i po raz ostatni dokładnie wymieszać.4.Na dno pucharka ułożyć jeden krążek ciasta. Na ciasto położyć około 2 łyżki masy jabłkowej a następnie przykryć drugim krążkiem ciasta. Na wierzchu położyć około 1,5 łyżki jabłek. Odstawić do ostygnięcia. Resztę galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić na 5 minut. następnie wlać po około 12 łyżek galaretki do pucharka. Wystudzić i odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.5.Nożem zrobić wiórki z czekolady i przed podaniem posypać deser po wierzchu i włożyć 1 koci języczek (można udekorować bitą śmietaną). Smacznego!
Szarlotkowy przekładaniec z dodt. śliwki
w zaparzonej herbacie namoczyć śliwki
Szarlotkowy przekładaniec z dodt. śliwki
z ciasta francuskiego wykroić krążki i posmarować je żółtkiem
Szarlotkowy przekładaniec z dodt. śliwki
do masy jabłkowej dodać żelatynę cynamon oraz galaretkę cytrynową
Szarlotkowy przekładaniec z dodt. śliwki
na dno pucharka wyłożyć krążek ciasta a na wierch masę jabłkową