marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Szaszłyk trzy sery

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sery pokroić na kostkę,bułkę wymieszać z ziołami sezamem,przy -prawami.Zrobić ciasto z jaj,mleka i mąki,zanurzać sery i w bułce.Usmażyć.

Szaszłyk trzy sery

Składniki:

Szaszłyk trzy sery

 

  • 20 dag.sera edamskiego,
  • 20 dag.ementalera,
  • 20 dag.oscypka,
  • 3 jajka,
  • 150 ml.mleka,
  • 6 łyżek mąki,
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka natki zielonej i ziołami,
  • 1 łyżka sezamu,1 łyżka ziaren słonecznikowych,
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki,bułka tarta,sól,
  • biały pieprz,olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Szaszłyk trzy sery
Jaja roztrzepać z mlekiem i mąką oraz solą i pieprzem.Ucierać na gładką masę.Bułkę tartą podzielić na 3 porcje-jedną zmieszać z orzechami i sezamem,drugą z natką i ziołami suszonymi,trzecią z papryką mieloną i ziarnami słonecznika.Sery pokroić na większą kostkę i zanurzyć wpierw w cieście, potem w panierce dowolnej. Smażyć na gorącym oleju,potem wyjąć i osączyć na bibułce z tłu- -szczu.Następnie nadziewać na patyczki na przemian w różnych panierkach.Podawać z ketchupem lub żurawiną.