góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Szaszłyki drobiowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

troszkę paprania, ale jaki efekt!!

Szaszłyki drobiowe

Składniki:

Szaszłyki drobiowe

 

  • podwójna pierś z kurczaka, lub 50 dkg piersi z indyka
  • 10 sztuk pieczarek
  • strąk papryki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kubek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: drewniane szpadki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowe
Piersi pokroić w kostkę i podzielić na dwie części. W jednej miseczce wymieszać jogurt z curry i posiekanym czosnkiem, dodać jedną część pokrojonych piersi, w drugiej wymieszać jogurt z papryką i czosnkiem i dodać drugą część piersi. Zostawić co najmniej na pół godziny w marynacie.
W międzyczasie przygotować paprykę krojąc ja w kostkę, pieczarki krojąc w ćwiartki i cebulę.
Na posmarowane olejem szpadki nabijać kolejno: paprykę, mięso w curry, cebulę, mięso w papryce, pieczarkę i paprykę. Powtarzać, do zapełnienia sztabki. Na końcu zawsze papryka.
Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić szaszłyki ze wszystkich stron. Obsmażone szaszłyki podlać odrobiną wody i dusić na malutkim ogniu ok. 20 minut.
Podawać z ryżem, frytkami, opiekanymi ziemniaczkami z surówką lub ulubioną sałatą.
Tutaj podałam z kaszą kuskus i duszonymi warzywami