Sposób przygotowania:
Szaszłyki-faworki drobiowe
Filet z kurczaka przekrawamy na cienkie plastry a potem na paski, robimy nacięcie na środku. Formujemy mięsne faworki , posypujemy przyprawą do gyrosa i skrapiamy obficie olejem. Wstawiamy na 2 godz. do lodówki. Ryż gotujemy , każdy w osobnej wodzie. Brokuł wkładamy do wrzątku na 5 min., wyjmujemy i przelewamy zimną wodą by zachował swój zielony kolor. Ser ścieramy na tarce. Filety nadziewamy na szpadki do szaszłyków. Na brzegi nakładamy po kawałku brokuła. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175*C przez 35 min. Oba ryże mieszamy razem i dodajemy ser. Wyrabiamy na gładko i dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy sproszkowaną paprykę, do drugiej curry a do trzeciej ścieramy na drobnej tarce brokuła. Mieszamy ryż by każdy miał inny kolor. Formujemy kolorowe kulki lub wycinamy kwiatki. Podajemy z szaszłykami i różyczkami brokuła.