kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Szaszłyki-faworki drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Efektownie wygląda, wybornie smakuje i jest niedrogie.

Szaszłyki-faworki drobiowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki-faworki drobiowe

 

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1 torebka ryżu białego
  • 1 torebka ryżu brązowego
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 średni brokuł
  • sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, curry, papryka słodka
  • olej

Sposób przygotowania:

Szaszłyki-faworki drobiowe
Filet z kurczaka przekrawamy na cienkie plastry a potem na paski, robimy nacięcie na środku. Formujemy mięsne faworki , posypujemy przyprawą do gyrosa i skrapiamy obficie olejem. Wstawiamy na 2 godz. do lodówki. Ryż gotujemy , każdy w osobnej wodzie. Brokuł wkładamy do wrzątku na 5 min., wyjmujemy i przelewamy zimną wodą by zachował swój zielony kolor. Ser ścieramy na tarce. Filety nadziewamy na szpadki do szaszłyków. Na brzegi nakładamy po kawałku brokuła. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175*C przez 35 min. Oba ryże mieszamy razem i dodajemy ser. Wyrabiamy na gładko i dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy sproszkowaną paprykę, do drugiej curry a do trzeciej ścieramy na drobnej tarce brokuła. Mieszamy ryż by każdy miał inny kolor. Formujemy kolorowe kulki lub wycinamy kwiatki. Podajemy z szaszłykami i różyczkami brokuła.
Szaszłyki-faworki drobiowe
Fileta kroimy tak by powstały faworki, obsypujemy przyprawą.
Szaszłyki-faworki drobiowe
Gotujemy ryż a brokuł pażymy we wrzątku.
Szaszłyki-faworki drobiowe
Nadziewamy na szpadki do szaszłyków i pieczemy.
Szaszłyki-faworki drobiowe
Barwimy ryż przy użyciu przypraw i brokuła.