Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gałązkach z greckim Tzatziki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Metoda wykonania dania Krewetki obieramy z pancerza zostawiając ogonek. Nadcinamy małym nożykiem mięso po zewnętrznej stroni

Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gałązkach  z greckim Tzatziki

Składniki:

Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gałązkach z greckim Tzatziki

 

  • Składniki dania:
  • Krewetki „Black Tiger” (16/20) surowe w pancerzu bez głowy 16 sztuk
  • Cytryna 1 sztuka
  • Pieprz czarny ¼ łyżeczki
  • Czosnek suszony w płatkach 3 łyżeczki
  • Boczek wędzony na zimno 16 cieniutkich plasterków
  • Gałązki rozmarynu (świeże) 16 sztuk
  • Składniki sosu:
  • Jogurt grecki 100 ml
  • Jogurt naturalny 100 ml
  • Czosnek 4 średnie ząbki
  • Ogórek świeży 1 średnia sztuka
  • Mięta świeża ½ szklanki
  • Sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gałązkach z greckim Tzatziki
Metoda wykonania dania

Krewetki obieramy z pancerza zostawiając ogonek. Nadcinamy małym nożykiem mięso po zewnętrznej stronie krewetki i usuwamy przewód pokarmowy. Marynujemy w soku z cytryny, płatkach czosnku i pieprzu. Każdą krewetkę zawijamy osobno w plaster boczku. Gałązki rozmarynu oczyszczamy z igiełek zostawiając je jedynie na szczycie na długości około 5 cm. Grubszą część łodygi ostrzymy nożem. Na każdą gałązkę nakładamy po 4 krewetki. Wystającą poza krewetki część gałązki rozmarynu możemy owinąć folią aluminiową w celu zabezpieczenia jej przed działaniem wysokiej temperatury i ognia. Grillujemy do uzyskania chrupkości i zbrązowienia boczku, jednak staramy się robić to dość szybko by nie wysuszyć krewetek.

Metoda wykonania sosu:

Umytego ogórka przecinamy wzdłuż i łyżeczką od herbaty usuwamy pestki. Ścieramy ogórka na tarce o grubym oczku i przekładamy na sitko. Posypujemy tartego ogórka odrobiną soli i lekko mieszamy. Pozostawiamy na sitku nad naczyniem i czekamy aż sól zacznie działać i sok będzie skapywał do naczynia. Do większej miski przekładamy oba jogurty i wyciśniętego przy pomocy rąk ogórka. Dodajemy pokrojone drobno listki mięty i roztarty z solą czosnek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i próbujemy. Przekładamy do 4 mniejszych miseczek porcjowych i układamy na talerzu obok grillowanego szaszłyka.

Metoda grillowania: bezpośrednia, szaszłyki układamy bardzo blisko palników