eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szaszłyki łososiowe Eli

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Czy szaszłyki zawsze muszą być z mięsa?Ależ nie.

Szaszłyki łososiowe Eli

Składniki:

Szaszłyki łososiowe Eli

 

  • 1 kg łososia norweskiego
  • Marynata:
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 cytryna-sok
  • 1 papryczka chili z zalewy
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

 

 

  • patyczki do szaszłyków(2 razy tyle,ile szaszłyków)

Sposób przygotowania:

Szaszłyki łososiowe Eli
Wyfiletowanego(bez ości i skóry)łososia pokroić w dość dużą kostkę.Składniki marynaty ubić trzepaczką.Łososia zalać marynatą,delikatnie wymieszać i włożyć do lodówki na kilka godzin.Cukinię umyć,osuszyć,odciąć końce i pokroić na plastry około 1.5 cm.Składniki marynaty ubić trzepaczką,zalać cukinię i włożyć do lodówki na kilka godzin.Patyki na szaszłyki moczyć 2 godziny w wodzie.Na każdy szaszłyk wziąść 2 patyki i nabijać na przemian łososia,cukinię.Na początku i końcu szaszłyka powinien być łosoś.Szaszłyki ułożyć na tackach do grillowania i piec na grillu około 25 minut.Smacznego!