czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Szaszłyki w winnej marynacie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Te szaszłyki z kurczaka przygotowuję, gdy robimy rodzinnego grilla - wszyscy zawsze się o nie kłócą!

Szaszłyki w winnej marynacie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szaszłyki w winnej marynacie

 

  • 1 kg filetu z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 200ml czerwonego wytrawnego wina,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • ząbek czosnku,
  • 3 suszone papryczki chilli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowgo,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • sól i pieprz świeżo mielony.

Sposób przygotowania:

Szaszłyki w winnej marynacie
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przygotować marynatę: Wino połączyć z olejem, sosem sojowym oraz octem balsamicznym, wymieszać. Dodać drobno posiekany ząbek czosnku oraz posiekane papryczki chilli. Wsypać zmieszane zioła, doprawić solą i pieprzem.



Marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać, szczelnie zamknąć (najlepiej w próżniowym pojemniku) i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Cebule oczyścić, pokroić w plastry. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso i cebulę. Opiekać na grillu około 20minut, często obracając.
Szaszłyki w winnej marynacie
Przygotowujemy marynatę i marynujemy mięso
Szaszłyki w winnej marynacie
Na szaszłyki nabijamy na przemian mięso i cebulę
Szaszłyki w winnej marynacie
Szaszłyki grillujemy ok 20min, częto obracając