msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Szaszłyki z grilla.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszne,aromatyczne szaszłyki.Błyskawicznie się pieką i równie błyskawicznie znikają z talerzy.

Szaszłyki z grilla.

Składniki:

Szaszłyki z grilla.

 

 

  • 1 duża podwójna pierś kurczaka
  • 1 średnia,młoda cukinia
  • 15 dag boczku wędzonego parzonego (cieniutko pokrojonego w plastry)
  • 2 łyżeczki estragonu
  • 1 płaska łyżka soli
  • patyczki do szaszłyków
  • 2 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z grilla.
Mięso opłukać, osuszyć.Pokroić w dużą kostkę, posolić, posypać estragonem,wlać 2 łyżki oleju i wymieszać równomiernie mięso z dodatkami.Wstawić na min. godzinę do lodówki.
Cukinię opłukać,wytrzeć, pokroić w grube półplastry.
Długie i cienkie plastry boczku przekroić na pół.W każdy półplaster zawinąć cukinię.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno:mięso,cukinię zawiniętą w boczek.Mięso ma być na początku i na końcu szaszłyka.Grillować z obydwu stron.Mięso szybko się piecze, jest wilgotne , tak jak i cukinia, którą boczek chroni przed wysuszeniem i daje jej posmak wędzonki .
Boczek zaś jest chrupiący i aromatyczny.