ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Szaszłyki z karczku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na wspomnienie o tych szaszłykach zaczynam tęsknić za latem. Na szczęście można je zrobić również zimą - w piekarniku.

Szaszłyki z karczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z karczku

 

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 1 niewielka cukinia
  • 300 g pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • oregano
  • papryka słodka
  • 3 cebule
  • pół szklanki oleju
  • przyprawa do karkówki

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z karczku
Kilka godzin lub dzień wcześniej marynujemy mięso. Kroimy je na mniej więcej równe kawałki i mieszamy je z olejem z dodatkiem przypraw: oregano, papryki, przyprawy do karkówki oraz posiekaną drobno cebulą (używamy jednej cebuli, resztę zostawiamy). Odstawiamy do lodówki. Nazajutrz przygotowujemy resztę warzyw. Paprykę, cukinię i pieczarki myjemy (ja pieczarki także obieram, ale nie jest to konieczne) i kroimy na kawałki, cebule obieramy, również dzielimy ją na cząstki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso na przemian z warzywami. Gotowe szaszłyki pieczemy na grillu bądź w piekarniku. Smacznego!
Szaszłyki z karczku
Najlepiej jest mięso zamarynować dzień wcześniej.
Szaszłyki z karczku
Aromatyczne przyprawy przydadzą się podczas gotowania.
Szaszłyki z karczku
Warzywa myjemy i kroimy na kawałki odpowiedniej wielkości.
Szaszłyki z karczku
Pieczemy na grillu ale można je zrobić również w piekarniku.