kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szaszłyki z karkówki z papryką i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka to chyba najbardziej popularne danie na polskich grillach. Z tego samego mięsa można przygotować soczyste i kruche szaszłyki z dodatkiem słodkawej cebuli i żółtej papryki. Najlepiej smakuje z grillowanym pieczywem i sałatką z vinegret.

Szaszłyki z karkówki z papryką i cebulą

Składniki:

Szaszłyki z karkówki z papryką i cebulą

podstawowe

  • (na około 10 szaszłyków)
  • 1,2 kg karkówki
  • 4 białe cebule
  • 2 żółte papryki

 

  • Marynata:
  • po 1 łyżeczce soli, ziół prowansalskich, tymianku
  • po ½ łyżeczki czarnego pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, cynamonu
  • 3 łyżki wódki
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z karkówki z papryką i cebulą
Wszystkie składniki marynaty mieszamy do jednolitej konsystencji.

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i kroimy w grube plastry, a te z kolei w kostkę o wymiarach około 2cm x 2cm. Paprykę kroimy w kawałki o zbliżonej wielkości do mięsa. Karkówkę i paprykę obtaczamy w marynacie i pozostawiamy w lodówce na min 2h.

Po tym czasie na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nakłuwamy na zmianę mięso, pokrojone w analogicznej wielkości kawałki cebule oraz paprykę. Zaczynami i kończymy szaszłyka mięsem, aby nic nie spadało z patyczków. Grillujemy na ulubiony stopień wysmażenia.

Serwujemy z grillowanym pieczywem i lekką sałatką z vinegret.