Sposób przygotowania:
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy; najlepiej wyrobić rękami) Z mięsa formujemy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Pomidorki myjemy. Na drewniane lub matalowe szpikulce nadziewamy na przemian klopsiki i pomidorki. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i polewamy nitka oliwy. Posypujemy rozmarynem, szałwią i pokrojoną w piórka cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 35/40 minut (druga połowę zalecanego czasu piekłam z termoobiegiem). Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy miętę i koperek, przyprawiamy solą i pieprzem.Gorące szaszłyki zajadamy z aromatycznym sosem.
ami91
sofieta
Dziekuje)) a szaszlyczki sa pysznie lekkie i wiosene! z pewoscia do powtorki)