Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Szaszłyki z królika i warzyw

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szaszłyki z królika z sałatką.

Szaszłyki z królika i warzyw Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szaszłyki z królika i warzyw

 

  • na 7 szaszłyków
  • 500g mięsa z królika (comber)
  • ok. 14 pomidorków koktajlowych
  • ok.14 plasterków kiełbasy
  • ok.14 krążków cebuli
  • ok. 10-14 plasterków ogórka kiszonego
  • ok. 14 kawałków papryki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • olej
  • rozmaryn

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z królika i warzyw
Mięso z królika pokroić w dość duże kawałki, zamarynować z pieprzem, solą, rozmarynem i olejem, wstawić na noc do lodówki. Mieso podsmażyć na patelni, następnie podlać bulionem lub rosołem, dusić kilka minut, wyłowić łyżką cedzakową, ostudzić. Na drewniane patyczki nadziewać kolejno mięso, cebulę, ogórka kiszonego, kawałek kiełbasy, papryki oraz pomidorki koktajlowe. Szaszłyki oprószyć solą i pieprzem, ulożyć w rondlu i podsmażyć i podsmażyć. Następnie podlać wywarem, w którym dusił się królik. Dusić, aż paprykam mięso i cebula będzie miękka. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub sałatką jarzynową.
Szaszłyki z królika i warzyw
Na patyczki nadziać składniki szaszłyków w kolejności.
Szaszłyki z królika i warzyw
Szaszłyki ułożyć w rondlu, podlać wywarem.