Sposób przygotowania:
Szaszłyki z królika i warzyw
Mięso z królika pokroić w dość duże kawałki, zamarynować z pieprzem, solą, rozmarynem i olejem, wstawić na noc do lodówki. Mieso podsmażyć na patelni, następnie podlać bulionem lub rosołem, dusić kilka minut, wyłowić łyżką cedzakową, ostudzić. Na drewniane patyczki nadziewać kolejno mięso, cebulę, ogórka kiszonego, kawałek kiełbasy, papryki oraz pomidorki koktajlowe. Szaszłyki oprószyć solą i pieprzem, ulożyć w rondlu i podsmażyć i podsmażyć. Następnie podlać wywarem, w którym dusił się królik. Dusić, aż paprykam mięso i cebula będzie miękka. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub sałatką jarzynową.
zewa
Triss
To królik, jednak nie rumieniłam go tylko dość wcześnie podlałam płynem. To był starszy osobnik (mam kilka królików) i czytałam,że mięso może być twarde, więc podsmażyłam je (inaczej warzywa by się mogły rozlecieć, a królik i tak by był twardy) Trochę trudno odchodziło od kości, więc może dlatego sprawia wrażenie "poszarpanego"