Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szaszłyki z kurczaka na ostro

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Namoczyć 25 drewnianych szpadek w wodzie (najlepiej przez całą noc) żeby się nie

Szaszłyki z kurczaka na ostro

Składniki:

Szaszłyki z kurczaka na ostro

 

  • 1 kg filetów z kurczaka bez skóry
  • Marynata:
  • 2 posiekane dymki
  • 1 obrana i posiekana łodyga trawy cytrynowej
  • 2,5 szkl cukru
  • 1 małe posiekane czerwone chili
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 łyżka mleczka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki jarzynki

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kurczaka na ostro
Namoczyć 25 drewnianych szpadek w wodzie (najlepiej przez całą noc) żeby się nie spaliły podczas pieczenia. Wymieszać składniki marynaty. Kurczaka pokroić na cienkie paseczki i włożyć do marynaty, wymieszać żeby wszystkie kawałki pokryły się sosem. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Odsączyć kurczaka i wylać marynatę. Nadziać kawałki kurczaka na szpadki i piec na grillu 3 minuty aż nabierze brązowego koloru. Podawać jako część dania głównego lub przekąskę.