Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Książka Kucharska: Szaszłyki - najlepsze przepisy

Szaszłyki z kurczakiem cukinią i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczyste, aromatyczne kawałki kurczaka w towarzystwie cukinii i papryki to pyszny pomysł na grilla - szaszłyki zachwycą swoim smakiem nie tylko fanów kuchni azjatyckiej :D

Szaszłyki z kurczakiem cukinią i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z kurczakiem cukinią i papryką

 

  • 500 gram mięsa z udźców z kurczaka
  • 1 nieduża cukinia
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • Sól, pieprz
  • Oliwa
  • Marynata:
  • ½ szklanki sosu sojowego jasnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kurczakiem cukinią i papryką
Filety z udźca kurczaka kroimy na kawałki na 1 kęs.

W miseczce łączymy ze sobą sos sojowy i cukier – mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek i starty na tarce imbir, a także olej sezamowy i zwykły – mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojonego kurczaka i marynujemy go minimum 2 godziny (najlepiej całą noc).

Patyczki do szaszłyków wkładamy na 30 minut do wody.

Umytą cukinię kroimy w plasterki. Umyta, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w grubą kostkę. Cukinie i paprykę przekładamy do miski, skrapiamy olejem i oprószamy solą i pieprzem – mieszamy.

Na namoczone w wodzie patyczki nabijamy zamarynowane kawałki kurczaka na przemian z papryką czerwoną, żółtą i cukinią.

Szaszłyki kładziemy na rozgrzanego grilla i grillujemy je po 4-6 minut z każdej strony. Przed podaniem szaszłyki posypujemy ziarnami sezamu, serwujemy, smacznego :D
Szaszłyki z kurczakiem cukinią i papryką
Patyczki do szaszłyków wkładamy na 30 minut do wody.
Szaszłyki z kurczakiem cukinią i papryką
W miseczce łączymy ze sobą sos sojowy i cukier – mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek i starty na tarce imbir, a także olej sezamowy i zwykły – mieszamy.
Szaszłyki z kurczakiem cukinią i papryką
Filety z udźca kurczaka kroimy na kawałki na 1 kęs i wkładamy do marynaty, marynujemy minimum 2 godziny.
Szaszłyki z kurczakiem cukinią i papryką
Umytą cukinię kroimy w plasterki. Umyta, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w grubą kostkę. Cukinie i paprykę przekładamy do miski, skrapiamy olejem i oprószamy solą i pieprzem – mieszamy. Na namoczone w wodzie patyczki nabijamy zamarynowane kawałki kurczaka na przemian z papryką czerwoną, żółtą i cukinią.