Sposób przygotowania:
Szaszłyki z mielonego z sosem pomidorowy
Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Połowę oliwek opłukać, posiekać. Czosnek obrać, umyć i przecisnąć przez praskę. Cytrynę umyć, sprzarzyć i zetrzeć skórkę. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, jajkiem, posiekanymi oliwkami, połową cebuli i skórką z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 24 małe klopsiki. Olej rozgrzać na patelni, włożyć klopsiki i smażyć je 8minut obracając. Po zdjęciu ułożyć w ciepłym miejscu. Na oliwie zeszklić resztę cebuli, czosnek i oregano. Dodać koncentrat pomidorowy, rosół i pomidory z puszki, resztę oliwek i keczup. Dokładnie wymieszać. Gotować 4minuty. Przpyrawić solą, pieprzem i cukrem. Na patyki do szaszłyków nadziewać po 3 klopsiki. Na półmisku wyłożyć gorący sos, a na nim ułożyć szaszłyki.