darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Szaszłyki z oranżadową polędwicą

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szaszłyki z polędwicą marynowaną w oranżadzie

Szaszłyki z oranżadową polędwicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z oranżadową polędwicą

 

  • ok. 350 g polędwiczki wieprzowej
  • 80 g boczku dojrzewającego pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
  • 2 grube plastry bakłażana
  • 6 pieczarek
  • ok. 300 ml pomarańczowej oranżady
  • 2 szczypty płatków chilli
  • przyprawa do grilla ziołowa ( użyłam przyprawy grill ziołowy Kamis)
  • sól
  • oliwa z oliwek rozmarynowa
  • sos worcester

 

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z oranżadową polędwicą
Polędwicę pokroić w kostkę, włożyć do pojemnika(powinien być wyposażony w pokrywkę). Posypać solą, płatkami chilli i sporą ilością przyprawy do grilla, wymieszać. Zalać oranżadą tak, aby całe mięso było przykryte i szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia: Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę razem z bakłażanem. Przełożyć do miski, polać oliwą i worcesterem, posolić i posypać przyprawą do grilla, wymieszać. Na namoczone wcześniej patyczki nabijać na przemian warzywa, kawałki boczku i mięsa. Ułożyć na tacce, grillować i zjeść:-)
Szaszłyki z oranżadową polędwicą
Mięso należy pokroić w kostkę i przyprawić
Szaszłyki z oranżadową polędwicą
Przyprawione mięso zalewamy oranżadą pomarańczową
Szaszłyki z oranżadową polędwicą
Bakłażana i pieczarki kroimy w kostkę, przyprawiamy
Szaszłyki z oranżadową polędwicą
Nabijamy składniki na patyczki do szaszłyków