Sposób przygotowania:
Szaszłyki z tofu i ananasem
Tofu pokroić na kostki o boku 2 cm. Pomidory umyć. Kapelusze pieczarek oczyścić i pokroić na plasterki grubości 0,5 cm. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Ananasa obrać, pokroić na plastry grubości palca i usunąć twardy rdzeń. Plastry pokroić na spore kawałki.
Tofu, warzywa i ananas nadziać naprzemiennie na 8 metalowych lub drewnianych pałeczek.
Oliwę wymieszać z sosem sojowym, ananasem i sokiem cytrynowym. Dodać miętę. Szaszłyki posmarować naokoło marynatą i odłożyć na 15 minut.
Szaszłyki osączyć (marynatę zebrać do miseczki), lekko posolić i popieprzyć i piec na rozgrzanym grillu, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu smarować marynatą.
Tofu, warzywa i ananas nadziać naprzemiennie na 8 metalowych lub drewnianych pałeczek.
Oliwę wymieszać z sosem sojowym, ananasem i sokiem cytrynowym. Dodać miętę. Szaszłyki posmarować naokoło marynatą i odłożyć na 15 minut.
Szaszłyki osączyć (marynatę zebrać do miseczki), lekko posolić i popieprzyć i piec na rozgrzanym grillu, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu smarować marynatą.
gorcz