kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Szaszłyki z wiosenną sałatką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szaszłyki i wiosenna sałatka to świetne połączenie w sezonie grillowym.

Szaszłyki z wiosenną sałatką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szaszłyki z wiosenną sałatką

 

  • 10 długich wykałaczek do grila
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 kiełbasy np. śląskie
  • cebula
  • papryka żółta
  • mała cukinia
  • 20 dkg. surowego boczku
  • przyprawa delikat do mięs Knorr
  • na sałatkę:\
  • ok 10 dkg. mix sałat
  • 1/4 cebuli
  • pomidor
  • ogórek
  • pieprz,sól, ocet vinaigre , kilka kropli oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z wiosenną sałatką
Cukinię i kiełbasę kroimy w talarki (ok.cm grubości) , mięso, boczek i paprykę myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę , cebulę kroimy w talarki . Na grilowe wykałaczki nabijamy kolejno cukinię-kiełbasę- paprykę - pierś z kurczaka - cebulę aż do wyczerpania składników. Każdy posypujemy przyprawą delikat. Na rozgrzany ruszt układamy szaszłyki , obsmażamy z każdej strony po kilka minut , uważając aby warzywa się nie przypaliły. sałatkę przygotowujemy na pięć minut przed podaniem szaszłyków. Do miski przekładamy mix sałat , dorzucamy poszatkowaną cebulę i pomidora pokrajanego w ćwiartki, doprawiamy odrobiną oleju , soli, pieprzu i octu vinaigre.
Szaszłyki z wiosenną sałatką
Na grillowe wykałaczki nakładamy składniki