ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Szaszłykowe wątróbki z grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Może nie wyglądają zbyt apetycznie ale są naprawdę smaczne:)

Szaszłykowe wątróbki z grilla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłykowe wątróbki z grilla

 

  • ok. 300 g wątróbki indyczej (może być też z kurczaka)
  • ok. 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 małe łyżeczki miodu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Szaszłykowe wątróbki z grilla
Wątróbki myjemy, czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki (w przypadku wątróbek kurzych wystarczy rozdzielić, nie trzeba kroić). Boczek kroimy w niezbyt duże prostokąty (mają być nieco mniejsze niż kawałki wątróbki). Boczek i wątróbkę mieszamy z posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, oliwą, sokiem z cytryny, miodem, pieprzem oraz majerankiem. Tak przygotowaną misę z wątróbką wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian wątróbkę i boczek i kładziemy na rozgrzanego grilla, na szaszłyki można położyć cebulkę z marynaty. W razie potrzeby szaszłyki można przesmarować pozostałą marynatą w trkacie grillowania. Grillujemy aż wątróbka będzie gotowa, trudno podać czas gdyż zależny jest od temp. Smacznego :)
Szaszłykowe wątróbki z grilla
wątróbka,boczek i cebulka przygotowane do marynaty
Szaszłykowe wątróbki z grilla
tak przygotowaną watróbkę wkładamy do lodówki
Szaszłykowe wątróbki z grilla
ja użyłam wątróbki indyczej,któą pokroiłam na mniejsze kawałki
Szaszłykowe wątróbki z grilla
moje szaszłyki na grillu elektrycznym :)