Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Szatańskie jadło opcja 2„:

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Taka odmiana gulaszu. A dlaczego ,, diabelska ‘ nazwa? . Nie mam pojęcia. Zawsze znałam ten gulasz pod taką nazwą .

,,Szatańskie jadło opcja 2„:

Składniki:

,,Szatańskie jadło opcja 2„:

 

  • 30 dag łopatki ( karkówki , od szynki )
  • 3 cebule
  • 1 żółta papryka
  • 4 kapelusze suszonych grzybów
  • ¼ główki białej kapusty( tak ok. ½ kg )
  • Delikat
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy Piri-Piri
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki smalcu
  • papryka mielona
  • pieprz mielony
  • 1 kostka pieczeniowa Knorra
  • 1 kostka do mięs ze słodką papryką Knorra
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

,,Szatańskie jadło opcja 2„:
Mięso pokroić w kostkę . Wrzucić na miseczkę . Polać 2 łyżkami oliwy. Posypać mieloną papryką , pieprzem , piri-piri .Wymieszać . Zostawić na 30 minut . Smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano . Przełożyć do garnka. Dorzucić pokrojone w piórka cebule zeszkloną na 2 łyżkach oleju i kostkę pieczeniową . Zalać wodą i dusić do miękkości mięsa. Kapustę usiekać w grubą kostkę , paprykę w paseczki zalać wodą - gotować ok. 1 godziny. Odcedzić . Włożyć kapustę z papryką do gulaszu - dorzucić kostkę do mięs z papryką . Wymieszać . Dusić jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku papryką , pieprzem , Delikatem Zrobić rumianą zasmażkę z mąki na 2 łyżkach oleju .Dodać do gulaszu i zagotować . Gulasz powinien być gęsty i pikantny.