2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1485]

Szczawiowa z ryżem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Moja pierwsza szczawiowa tej wiosny ze szczawiu zebranego na łące podczas spaceru...z ogrodowego nie jest już taka aromatyczna jak ta....

Szczawiowa z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szczawiowa z ryżem

 

  • 400 g kości wieprzowej
  • 2 duże garście szczawiu świeżego łąkowego
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka vegety
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól do smaku
  • szczypta pieprzu
  • Dodatkowo:
  • jajka gotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Szczawiowa z ryżem
Kość myjemy wkładamy do garnka zalewamy około 2,5-3 litry wody dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i gotujemy około 15 minut po czym wsypujemy suchy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ryżu uważać aby się nie rozleciał,doprawiamy do smaku vegetą . Szczaw opłukać dobrze pod bieżącą wodą ,włożyć do małego rondelka zalać niewielką ilością wody ,gotować około 2 -3 minuty po czym odstawić z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito i dodać do już prawie miękkiego ryżu. Pogotować razem około 5 minut jeszcze ,zabielić śmietaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zupy .Odstawić nie gotować. Podawać z jajeczkiem ugotowanym na twardo.Zupa jest bardzo smaczna i najlepiej smakuje z majowego szczawiu.Należy jednak pamiętać aby nie jeść jej dość często gdyż skutecznie wypłukuje wapń z organizmu.
Szczawiowa z ryżem
szczaw płuczamy zalewamy wodą i gotujemy
Szczawiowa z ryżem
kość wieprzową myjemy zalewamy wodą i gotujemy wywar
Szczawiowa z ryżem
ugotowany szczaw miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito
Szczawiowa z ryżem
do podgotowanego ryżu dodajemy zmiksowany szczaw i doprawiamy do smaku