Sposób przygotowania:
Szczupak w sosie curry
Szczupaka sprawić, umyć, pokroić w dzwonka. Głowę i okrawki rybne przełożyć do garnka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, obraną, umytą i pokrojoną w kawałki włoszczyznę. Gotować około 40 minut. Wywar przecedzić. Porcje ryby ułożyć w garnku, zalać wywarem, doprowadzić do wrzenia. Dodać ocet, gotować 25-30 minut na małym ogniu. Rybę delikatnie wyjąć i ułożyć na półmisku. Przecedzić i ostudzić 1 szklankę wywaru. Masło roztopić, wsypać mąkę, zasmażyć, dodać curry, rozprowadzić winem, wlać ostudzony wywar, zagotować. Sos doprawić solą i cukrem, wsypać rodzynki, gotować przez chwilę na małym ogniu. Szczupaka polać sosem.