dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Szczupak w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szczupak w sosie curry najlepiej smakuje podawany z ryżem.

Szczupak w sosie curry

Składniki:

Szczupak w sosie curry

 

Sposób przygotowania:

Szczupak w sosie curry
Szczupaka sprawić, umyć, pokroić w dzwonka. Głowę i okrawki rybne przełożyć do garnka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, obraną, umytą i pokrojoną w kawałki włoszczyznę. Gotować około 40 minut. Wywar przecedzić. Porcje ryby ułożyć w garnku, zalać wywarem, doprowadzić do wrzenia. Dodać ocet, gotować 25-30 minut na małym ogniu. Rybę delikatnie wyjąć i ułożyć na półmisku. Przecedzić i ostudzić 1 szklankę wywaru. Masło roztopić, wsypać mąkę, zasmażyć, dodać curry, rozprowadzić winem, wlać ostudzony wywar, zagotować. Sos doprawić solą i cukrem, wsypać rodzynki, gotować przez chwilę na małym ogniu. Szczupaka polać sosem.