Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Szczurki

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 24

białe myszki/szczurki na przyjęciu to nie musi być wynik nadużycia napojów wysokoprocentowych :-)

Szczurki

Składniki:

Szczurki

 

  • 150g sera białego (użyłam twarożku Capri)
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego ekologicznego
  • kilka plasterków sera żółtego twardego
  • kilka rzodkiewek
  • kilka owoców suszonej żurawiny
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka długich listków szczypiorku cienkiego
  • kilka liści sałaty

 

  • sos:
  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego ekologicznego
  • 2-3 rzodkiewki
  • 1 łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Szczurki
Serek rozcieramy dobrze dodając trochę jogurtu - nie za dużo, masa musi być zwarta. Masę doprawiamy odrobiną soli, cukru (ksylitolu) i pieprzu, formujemy kulki wielkości niezbyt dużych orzechów włoskich a następnie kształtujemy je w łezkę - to będzie tułów szczurka. Z rzodkiewek odkrawamy piętki z obu stron - to będzie twarda podstawa koreczków. Resztę rzodkiewki kroimy na półplasterki. Z sera żółtego wykrawamy trójkąty, na których usiądą szczurki.
Uformowanym szczurkom robimy oczka z kawałeczków owoców suszonej żurawiny, wąsy ze sztywnych łodyżek natki, ogonki z listków szczypiorku i uszki z półplasterków rzodkiewek - poszczególne elementy po prostu delikatnie wciskamy w tułów z masy twarogowej.
Złożenie koreczka - na spód kładziemy piętkę rzodkiewki, płaską stroną do dołu, na to trójkącik sera żółtego a na wierzchu siada szczurek, którego przymocowujemy do podstawy wykałaczką. Szczurki wyprowadzamy na łączkę z liści sałaty ii listków natki. Podajemy z sosem.

Szczurki są delikatne więc przygotowujemy je bezpośrednio przed podaniem.

Sos: rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do jogurtu razem ze szczypiorkiem. Doprawić solą, cukrem (ksylitolem), pieprzem, dokładnie wymieszać.